Quantcast
Channel: Annika Dahlqvists LCHF-blogg
Viewing all 2921 articles
Browse latest View live

Fel om fett i Vårdguiden för hela Sverige


Varför framhärdade svenska myndigheter med Pandemrix?

Samband mellan kolesterol och cancer?

$
0
0

Artikel i DN.se. Författarna påstår att högt kolesterol ökar risken för bröstcancer. Det är fel på alla punkter. Det bygger på råttstudie. Råttor är inte människor. Om man vill veta kolesterolets effekt på människor måste man forska på människor.
Kolesterol har en mycket viktig funktion när det gäller försvaret mot cancer. Flera av kolesterolsänkningsstudierna visade en ökad frekvens av cancer hos försökspersonerna, tills de arrangerande statinfabrikanterna lärde sig att manipulera bort dessa obekväma reultat.
Den största koststudien i historien, Womens Health Initiative, WHI, visade ingen minskning av bröstcancer av intensiv fettsnål kost.
Läs Uffe Ravnskov om detta. tex Statiner ökar risken för cancer hos äldre.

Flera relevanta synpunkter?

 

Bonde- och folkupproret mot Livsmedelsverket

$
0
0

Inlägg i LCHF.se.
Den mat vi svenskar kan producera i vårt eget land är framför allt animalisk. Livsmedelsverket, kostrådsetablissemanget och Jordbruksverket arbetar hårt för att avskaffa den matproduktionen, så att vi ska bli tvungna att leva på importerad industrimat söderifrån. Hur kan de ha fått idén att agera på det sättet? Lobbyism från den internationella matindustrin?

 

Medicin-och mediamyter

SLV om risken med mättat fett

$
0
0

När jag frågar SLV om vilka belägg de har för att påstå att naturligt mättat fett är farligt att äta svara de att det inte finns enstaka studier som visar detta, utan det är en sammanvägning av alla olika studier som bevisar saken.
Det är inte seriös vetenskap att påstå att det inte finns enstaka studier som bevisar det mättade fettets farlighet, utan att det är en massa studier utan högre evidensgrad som gör det. Om det är en massa dåliga studier som ska utvärderas så finns det stor risk att systematiska bias spelar roll, som tex en förutfattad mening att mättat fett är farligt!

SLV skickar en länk till en artikel på deras hemsida: Studier om sambandet mellan fettkvalitet och hjärt-och kärlsjukdom.
Reaktioner på den artikeln?

Min reaktion: Om det är så att byte av mättat mot omättat fett minskar risken för hjärtsjukdom, borde det också visa sig att människor som hela tiden ätit naturligt mättat fett blev sjukare än de som ätit omättat. Det är sunt förnuft. Det har inte visats.

 

Kolesterolmyten och statinmyten är bluffar med många hälsorisker

$
0
0

Artikel i Newsvoice. Av Kerstin Unger-Salén.
Artikeln är väl en sammanfattning av det vi brukar tala om.

Några meningar ställer jag mig dock frågande till, som ”Stek eller fritera inte animaliskt fett”.
Fritering tycker jag är en onödig tillagningsmetod, den härsknar fettet, oavsett källa, och det är svårt att undvika onödigt fettsvinn. Man använder väl inte det begagnade frityrfettet i matlagning sen?
Stekning är dock svårt att avråda ifrån, den ingår i vår matlagningskultur. Det enda är att man ska undvika att bränna maten.
Men oavsett tillagningsmetod finns det väl inget bättre fett att använda än animaliskt. Det ska möjligen vara kokosfett då, men det skrevs inte.

 

Centerpartist förespråkar etiskt producerad mat


Om långtidsbehandling mot borrelia

$
0
0

I Dagens Medicin om långtidsbehandling mot Borrelia. Jämförande studier saknas.

”– Vill man ge längre behandling med antibiotika bör det göras inom ramen för kliniska studier så att vi får mer kunskap”.
Det är väl lämpligt att man gör studier på detta då så att kunskap kan skapas.

 

Ska vi ta paus i kostdebatten?

$
0
0

Artikel i DN av Stephan Rössner.

Ja vad ska man säga?
Om en LCHF-förespråkare skriver en insändare till DN, så tas den inte in, med hänvisning till platsbrist - men om Stephan Rössner skriver en artikel så tas den in även om den består av totalt nonsens. Är orsaken beroende på hur känt namn man har eller är antagningen selektiv till förmån för etablissemanget?

Han kommer fram till att råden ”ät mindre och spring mer” är de enda som står sig.  Ändå har han själv berättat att de råden för honom lett till ”30 års massivt professionellt misslyckande”.

Han skriver att LCHF-debatten har förts enbart i Sverige. Han har tydligen missat att det har skrivits massor på andra språk, tex ”Low Carb”, ”Lavkarbo” etc, vilka i praktiken blir till LCHF, om man inte rekommenderar ett högt proteinintag.

Kärnfrågan i hela kostdebatten är som förut synen på det naturliga mättade fettet.
I Livsmedelsverkets artikel om fettkvalitet finns inga vetenskapliga bevis för att naturligt mättat fett är farligare än omättat eller industriellt mättade fetter (margarin).
Vi som vågat släppa rädslan för naturligt mättat fett (framför allt smöret) har upptäckt att vi blivit befriade, eller lindrade,  från våra hälsoproblem. Denna fråga tar han inte upp i sin artikel.

”Det är dags att lägga på grytlocket och använda vår vetenskapliga och samhälleliga energi till att på andra kreativa och konstruktiva sätt främja folkhälsan.”
Menar han att vi ska släppa kostfrågan och bara ägna oss åt att springa mer, och producera medikamenter i en allt stridare ström, för att mota våra hälsoproblem? Eller vad menar han?

Ann Fernholm har skrivit om artikeln, och Kostdoktorn.

 

Svar av mig i DN Debatt

Bara GMO-soja i framtiden?

$
0
0

I  Aftonbladet: Prishöjning på soja drabbar bönder.
Priserna på GMO-fri soja till grisarna kommer att öka.
”Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, tror att den svenska hållningen med gmo-fri soja i foder sjunger på sista versen.
– Det är en kostnad som lagts på oss och som konsumenterna inte efterfrågar, säger han till lantbrukstidningen ATL”.

Då måste vi väl på något sätt  tala om att vi vill äta bara GMO-fria grisar? Är det en politisk fråga?
Är det Monsanto som ser till att priset på GMO-fri soja stiger?

 

Ökar eller minskar statiner risken för bröstcancer?

Andreas Eenfeldt på Wikipedia

Metabola sjukdomarna nu störst av världens sjukdomar

$
0
0

En kartläggning rapporterad i Dagens Medicin. De metabola sjukdomarna, framför allt hjärt- och kärlsjukdomar, står nu för den största sjukdomsbördan i världen.
Det finns många förklaringar till det, men det är också tänkbart att kostsammansättningen spelar roll. Sockrets erövring av världsmarknaden bidrar helt säkert till ökad sjukdomsförekomst. Den fettsnåla kostrekommendationen kan också spela en stor roll.

 


Bröstcancerförebyggande medicin

$
0
0

Lars Bern mailar mig:

”Såg du Aktuellts inslag om preventiv medicin mot bröstcancer. På FB har jag skrivit följande kommentar:

Bröstcancern ökar kraftigt. Vad gör forskarna? Jo man försöker hitta en medicin att ge till alla friska för att minska cancerrisken. Varför tror ni att man prioriterar den forskningen framför att söka de bakomliggande orsakerna till den oroväckande ökningen av bröstcancern? Follow the money! Vilket tjänar Big Pharma mest på?

Professor Hall som intervjuas drar en liknelse vid bl.a. högt blodtryck som han tycker man skall medicinera ner under resten av livet, trots att han mycket väl vet att om man ordinerar lågkolhydratkost till patienten i stället, så blir i allmänhet blodtrycket normalt plus en massa andra metabola tillstånd som blir bättre. Follow the money! Vilket tjänar Big Pharma mest på?

Var tror ni våra ledande medicinska forskare har sina lojaliteter, hos oss patienter eller hos Big Pharma?

Svt.se: Medicin kan förebygga cancer

I kommentarerna skriver jag:  Gunilla, strategin är att börja där. Sedan utvidgar man gränsen för vad som är en riskgrupp steg för steg tills halva befolkningen står på dessa preparat som ger allvarliga biverkningar. Så har man gjort med gränsvärdet för högt blodtryck och så har man gjort med gränsvärdena för LDL-kolesterol.”

Min kommentar: Medicinen ifråga är en antiöstrogen. Vi friska kvinnor vill väl ha den östrogenhalt som kroppen själv bestämmer. Däremot kan jag förstå de som har massiv frekvens av bröstcancer i släkten, om de vill medicinera med detta. Et alternativ för dem är att operera bort sina bröst. Det gäller pest eller kolera för dem.

 

Hopp om nya läkare

$
0
0

Film hos Kostdoktorn.
Fredrik Nyström vågar tydligen prata med läkarstudenterna om kost. Man kan undra vad nutritionisterna tycker och säger om det?

 

LCHF-magasinet nr 4 2013

$
0
0

Ett nytt nummer av LCHF-magasinet har kommit. Spännande och intressant som vanligt.

Trendspaning – att sanningen om kost och hälsa kommer att bli ännu mera känd, och där fyller LCHF-magsinet en viktig funktion.
Min krönika: Varför struntar Livsmedelsverket i de senaste rönen om fett?
Ger årets nobelpris stöd för LCHF?
Frågelåda, där jag, Skaldeman och Uffe Ravnskov svarar.
Reportage om Martina Johansson, civilingenjören som skriver regelbundna krönikor i magasinet. Hon har nyligen kommit med en ny bok: Fettfrälst! Snygg, stark & frisk på högfettkost.
Lavkarbo-kurs i Villajoyosa i Spanien, med paret Sofie och Erik Hexeberg.
Läkaren Juval Mayo som besegrade sin reumatiska sjukdom med lavkarbo-kost.
Jasmine Herold, typ 1-diabetiker som blev frisk i sin typ 1-diabetes med LCHF. (Alltså inte frisk från sin diabetes). Hon gick från ett sjukt HbA1c (långsocker) på 78, till ett friskt på 48, med kostomläggningen, med drastiskt minskad insulindos.
Zackrisson skriver en genomgång av forskningen omkring mättat och omättat fett. Högt intag av omega-6 ökar risken för sjukdom och död.
LCHF-magasinet på resa i Småland och på Öland och besöker mathantverkare och djuruppfödare.
Tommy Runesson berättar om matkulturen i USA, och ger oss några mycket läckra recept på LCHF-mat.
Ett reportage om Allan Savory, vars film på You Tube, om att betande kor är räddningen för klimatet och miljön, har setts av flera miljoner människor. Hur man får öknen att grönska…
Slutligen en Toxisk epistel av Bosse Zackrisson om hur våra skattepengar går till ovederhäftig och skadlig propaganda om kost.

Prenumerera på LCHF-magasinet!  Ge prenumeration som julklapp!
Man läser den från pärm till pärm, och man kan gärna läsa om den igen.

 

Fluorets effekter

$
0
0

Jag ser i Netdoktor.se om möjligt samband mellan miljögifter, som perfluorerade ämnen och diabetes.

Det får mig att tänka på frågan om fluoriderna i tandkräm, och fluortabletter. Vi exponeras massivt med dessa fluorider. Vilka effekter kan de ha i våra kroppar? Själv använder jag inte tandkräm, eftersom det inte finns fluorfri och kolhydratfri tandkräm, men jag är tandtrådsberoende, och den tandtråd jag använder är fluorindränkt.

 

Dr Briffa om risken med att sluta med statiner

Viewing all 2921 articles
Browse latest View live